Daha önce salat için
* yaşam tarzı
* mesai
görüşleri gündeme getirildi.

Aşağıdaki ayetler özellikle "salatın ikamesi" ile ilgili ayetler. Öne sürülen düşüncelerin yorumsuz bir şekilde aşağıdaki ayetlere oturması gerekiyor.

Yorumsuz diyorum çünkü Allah tek sözcükle "salat" sözcüğü ile çelişkisiz bir şekilde aşağıdaki ayetleri dikkatimize sunmuştur. Bu nedenle ayetler incelenirken düşünülen anlamı vermek için sözcükler üzerinde oynama yapılmadan yaz-gör mantığı uygulamak gerekiyor.

Daha sonra ayetleri çevirilerine göre dilediğimiz gibi yorumlayabiliriz.

· 17/78 Doğruluğa destek ol! Güneşi batırmak için… Ta gece boğulsun Kuran açığa çıksın… Kuran’ın açığa çıkışı tanık olunmuştur!
· 11/114 Gündüzün iki ucunda da gecenin saçağında da doğruluğu destekle... İyilikler kötülükleri silip götürür. Bu, öğüt alacak olanlara bir öğüttür.
· 2/125 [...] İbrahim'in doğrultusundan bir destek edinin. [...] (1)
· 2/238 Büyük destekleri, olağan desteği ve Allah için boyun eğerek doğrulmayı gözetin.
· 4/43 İnananlar desteklemeye yakınlık duymayın, kendinizden geçmiş söylediğinizi bilmiyorken, uzaktayken...
· 4/77 Görmedin mi "Elinizi savaştan çekip, doğruluğu destekleyin, zekatı verin," denilenleri[...]
· 4 / 101 Yeryüzünde sefere çıktığınız zaman inkarcıların size saldırmasından korkuyorsanız desteğinizi gizlemekte bir sakınca yok. Kuşkusuz inkarcılar sizin açık düşmanınızdır.
· 4 / 102 Sen içlerinde olup onlarla birlikte doğruluğa destek olduğunda bir grup sizi korumak için yanınızda bulunsun ve silahlarını da yanlarına alsın. Onlar onaylayınca arkanızda bulunsunlar. Sonraki desteklememiş grup gelsin ve seninle birlikte desteklesinler. [...]
· 4 / 103 Desteği dosdoğru uyguladığınızda, otururken kalkışınızda ve uzaklaştığınızda Allah'ı anın. Güvene kavuştuğunuzda da desteğinizi dosdoğru uygulayın. Doğruluğa destek bağlılara her anlarında yazılmıştır.
· 4 / 142 İkiyüzlüler Allah'ı aldattıklarını zanneder. Halbuki O, onları aldanmış bırakır. Onlar doğruluğu desteklerken ağırdan alırlar. Çünkü insanlara gösteriş yaparlar ve Allah'ı pek az anarlar.
· 5/58 Onları desteklemeye çağırdığınızda alay edip eğlendiler. Düşünmeyen bir topluluktur onlar.
· 8 / 35 Onların, beytteki destekleri hilekarlık ve yasakçılıktan başka bir şey değil. [...]
· 9 / 103 Onları temizlemek ve yüceltmek için onlardan bağışlarını al ve onları destekle, zira senin desteğin onları sakinleştirir. Allah İşitendir, Bilendir.
· 10/87 Musa'ya ve kardeşine: "Halkınız için şehirdeki evlere yerleşin ve evler doğrultun, inananları destekleyin ve müjdeleyin," diye vahyettik.
· 11 / 87 Dediler ki: "Şuayb, senin doğruluğu destekleme ilkelerin atalarımızın tapmış olduklarını veya ticaretimizi dilediğimiz gibi çevirmekten vazgeçmemizi gerektiriyor! Aslında sen yumuşak huylusun, akıllısın."
· 2/45 Destekte direnirken yardım isteyin korkanlar hariç bu diğerlerine ağır gelir.
· 2/153 İnananlar destekte direnirken yardım dileyin. ALLAH direnenlerledir.
· 5/91 Şeytan, sarhoş edicilerle, kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi ALLAH`ı anıp desteklemekten alıkoymak ister. Artık vazgeçiyorsunuz değil mi?
· 6/92 Bu, kendisinden öncekileri doğrulayan kutlu bir kitap olup ülkelerin anasını ve etrafındakileri uyarman için indirilmiştir. Ahirete inananlar ona inanırlar ve onlar doğruluğa desteklerine de devam ederler.
· 7/170 Kitaba sarılıp doğruluğu destekleyenlere gelince, iyiliğe çalışanları ödülsüz bırakmayız.
· 9/5 Sınırlandırıldıkları dönemden sonra ortakçıları yakaladığınız yerde öldürün. Onları yakalayın, onları kuşatın ve her hareketlerini izleyin. Tevbe edip doğruluğu desteklerlerse ve zekat verirlerse yollarını serbest bırakın. ALLAH Bağışlayandır, Rahimdir.
· 9/11 Tevbe ederlerse, doğruluğa destek olurlarsa ve zekat verirlerse ilkedaşınız olurlar. Bilenlere ayetleri böyle açıklarız.
· 9/54 Yardımlarının kabul edilmesine engel sadece şudur: Allah`ı ve elçisini inkar ettiler, doğruluğa desteklerini ağırdan alırlar ve yardımları da isteksiz yaparlar.
· 13/22 Ve onlar ki sadece Rab`lerinin yüzü için direnirler, doğruluğa destek olurlar, kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli ve açık yardım için harcarlar ve kötülüğü iyilik ile savarlar. Son durağı onlar hak etmişlerdir.
· 14/31 İnanan kullarıma söyle, alış-verişin ve dostluğun olmadığı gün gelmeden önce doğruluğa destek olsunlar, kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli ve açık yardım için versinler.
· 14/37 ``Rabbim, ben çocuklarımdan bazısını, sınırlandırılmış evde ekinsiz bir vadiye yerleştirdim doğruluğu desteklesinler diye... İnsanların gönüllerini onlara karşı sevgi ile doldur ve onları ürünlerle rızıklandır ki şükretsinler.``
· 14/40 ``Rabbim beni ve zürriyetimi doğruluğun destekçilerinden kıl... Rabbimiz dualarımı kabul et.``
· 17/110 De ki: “İster Allah ister Rahman hangisiyle çağırırsanız, tüm güzel isimler O`nundur.” Doğruluğa desteğinde çığırtkan olma ama gizleme de; ikisinin arasında bir yol tut.
· 19/59 Onlardan sonra gelenler doğruluğa desteği yitirdiler ve arzularına uydular. Nitekim, felakete uğrayacaklar.
· 22/41 Onlar ki kendilerini yeryüzüne yöneticiler kıldığımız zaman doğruluğa destek olur, zekatı verir, iyiliği emreder ve kötülükten menederler. Son karar ALLAH`a aittir.
· 24/37 Kişiler vardır. Onları, Allah`ı anmaktan, doğruluğa destek olmaktan ve zekatı vermekten ne bir iş ne de bir ticaret alıkoymaz. Onlar, kalplerin ve gözlerin ters döneceği günden korkarlar.
· 24/58 …. Doğruluk açığa çıkmadan önce, doğruluktan sonra…... (2)
· 29/45 Sana vahyettiğimiz kitaptan oku ve doğruluğu destekle. Çünkü doğruluğa destek, iğrenç ve kötü şeylerden vazgeçirir, Allah’ı anmanın en büyüğüdür. Allah ne yaptığınızı bilir.
· 31/17 ``Sevgili oğlum, doğruluğa destek ol, iyiliği emret, kötülükten menet ve başına gelene diren. Bunlar temel davranışlardandır.``
· 42/38 Onlar, Rab`lerinin çağrısına karşılık verip doğruluğa destek olurlar, işlerini aralarında danışma ile kararlaştırırlar ve kendilerine verdiğimiz rızıklardan yardım için verirler.
· 62/9 İnananlar, doğruluğa destek için toplanma günü seslenildiğinde Allah`ı anmak için acele edin ve alışverişi bırakın. Bilseniz, bu sizin için daha iyidir.
· 62/10 Doğruluk karara bağlanınca yeryüzüne yayılarak ALLAH`ın lütfunu arayın ve ALLAH`ı sürekli anmaya devam edin. (3)
· 107/4,5,6 Vay o doğrultmuşlara ki onlar doğruluğu umursamıyorlar, gösteriş yapıyorlar.


(1) Makam=doğrultu için Bkz. “KUM” sözcüğü ile ilgili yazım.
(2) Konuyu manipüle etmemek için şimdilik çevirimi yazmadım
(3) Kudiyetis-salat, kudiye ifadesini şu ayetlerde dikkatle inceleyiniz. 2:210, 6:8, 6:58, 10:11, 10:19, 10:47, 10:54, 11:44, 11:110, 12:41, 14:22, 19:39, 39:69, 39:75, 40:78, 41:45, 42:14, 42:21, 46:29, 62:10

Arif Aydoğmuş

0 Comments:

Yorum gönder